Ze is 16 en zit in het examenjaar. Ze moet een boek lezen bij het vak Nederlands. De docent had al gezegd: als je je er niet prettig bij voelt, moet je af en toe maar wat bladzijdes overslaan.

Thuis zegt ze ik voel me niet prettig bij dit boek en ik lees een aantal bladzijdes mee:  ‘’Ik ben boos op je, omdat ik mij genaaid voel. Als iemand hier iemand naait, ben ik het. Met je grote pik. Wat? Met je grote pik.. Ik mis je pik zoals jij mijn kut mist. Ja ik mis je grote harde pik heel erg.’’

Tja…..dat is nu niet de literatuur die ik voor ogen heb voor een 16-jarige. Misschien vind je dat preuts of doe ik moeilijk? Of misschien vind je dat te beschermend. Ik ben best wel wat gewend door mijn werk op de staat en door mijn groot pleeggezin. Mijn dochter is ook wel wat gewend en zeker niet onwetend of bleu. Nee hoor geloof mij, dit boek daar schrikt ze echt niet van en ze is zeker goed op de hoogte van hoe de maatschappij eruit ziet met de verschillende culturen en milieus.

Wat mij verbaasd is dat als mijn dochter schoorvoetend en met enige schroom haar grens aangeeft er niet echt positief op gereageerd wordt. Ik had liever gehad dat haar docent haar zou aanmoedigen over het feit dat ze haar grens aangeeft en haar autonomie aan het verwerven is in plaats van te vragen of ze niet al te beschermd opgevoed wordt.

 

Situatie 2:   Als jongen van net 18 neem je afscheid van je stage en je vrouwelijke collega’s geven je als afscheidscadeau een glossy met 500 mooiste vrouwen in lingerie of half naakt geposeerd. Hij voelde zich wat ongemakkelijk bij het cadeau. In het voorwoord van het blad staat: Wat is t ie lekker he? En nu ligt het meest felbegeerde tijdschrift in jouw handen klaar om verslonden te worden door twee, en tienduizend andere, hongerige ogen.

Situatie 3:  Ik sla thuis de lokale krant open en paginagroot zie ik een vrouw van de achterkant in lingerie en een grote strik om haar handen heen met de ondertitel “ Swingers moeten ook eten”. Het is een Valentijn-reclame voor een restaurant. In mijn werk is de zoveelste naaktfoto verstuurd en circuleert online onder schoolstudenten. Met als gevolg chantage, bedreiging en pestgedrag waardoor een meisje of jongen emotioneel gekwetst en beschadigd is.

Kan er AUB weer wat meer taboe zijn?
De maatschappij is ver-seksualiseert.  Feit is dat in de huidige maatschappelijke samenleving we steeds vroeger, en dus ook jonger, geconfronteerd worden met seks, erotiek en pornografie. Het taboe is doorbroken. Maar de vraag is en blijft of dat wel een positief gegeven is. Natuurlijk moet er geen taboe zijn op het thema seks, maar ik ben ervan overtuigd dat jongeren een vertekend beeld krijgen van seksualiteit en liefde door de voorbeelden hierboven en vraag ik mij af waar de goede voorbeelden zijn waar jongeren zich mee kunnen identificeren. En dan liever niet het boek wat mijn dochter moest lezen of mijn zoon waarvan verwacht wordt dat hij met 2 hongerige ogen de 500 mooiste vrouwen glossy moet lezen.

Mag het gewoon iets minder schreeuwerig? En laat jongeren in een veilige omgeving praten over seksualiteit en zich op een gezonde veilige manier ontwikkelen.

Wil je ook jongeren weerbaar maken op het gebied van lichamelijkheid en seksualiteit maak dan gebruik van onze methodieken. www.you-ng.nl